7 Μαρ 2010

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ένα σημαντικό γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση. Η ΕΔΕΚ, την οποία ίδρυσε ο παλαίμαχος σήμερα Βάσος Λυσσαρίδης και έχει Πρόεδρο τον Γιαννάκη Ομήρου, απέσυρε τους δύο Υπουργούς της από την Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια και εξήγησε ότι διαφωνεί με τους Προεδρικούς χειρισμούς στο Κυπριακό.
Και δεν είναι οι μόνοι που διαφωνούν. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα κυπριακά Μ.Μ.Ε. καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων εκφράζει την αντίθεσή της στις υποχωρήσεις του Δ. Χριστόφια έναντι του Τουρκοκυπρίου ψευδοπροέδρου Ταλάτ. Ο κ. Χριστόφιας χρεώνεται με την αποδοχή τεσσάρων σημείων που θα είναι βλαπτικά για τους Ελληνοκυπρίους σε περίπτωση μελλοντικής λύσης. Πρόκειται για την αποδοχή:
α)των δύο συνιστώντων κρατών (διάλυση της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας),
β) της εκ περιτροπής Προεδρίας Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίου Προέδρου Δημοκρατίας,
γ)της παραμονής 50.000 Τούρκων εποίκων από την Ανατολία και
δ) της σταθμισμένης ψήφου ώστε η τουρκική μειονότητα να εξισώνεται ή και να βαρύνει περισσότερο από την ελληνική πλειονότητα στη λήψη αποφάσεων.
Η κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία βασίζεται κυρίως στο αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ, επιχείρησε ορισμένα βήματα αφελληνισμού της Κυπριακής Παιδείας, αλλά συνάντησε έντονη αντίδραση από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα επανέλθει στο όνομα της δήθεν επαναπροσεγγίσεως με τους συγκατοίκους Τουρκοκυπρίους.
Το πρόβλημα είναι ότι τα διπλωματικά βήματα του κ. Χριστόφια και οι εκπαιδευτικές αντιλήψεις των συνεργατών του εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας από την άλλη πλευρά, που δεν είναι μόνος του ο Ταλάτ, αλλά η Άγκυρα. Ο κάθε ψευδοπρόεδρος του παρανόμου «κράτους» των κατεχομένων κινείται υπό την σκιά σαράντα χιλιάδων τουρκικών λογχών και λαμβάνει κατ’ ευθείαν εντολές από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.
Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι οποιοδήποτε νέο σχέδιο θυμίζει το σχέδιο Ανάν θα απορριφθεί και πάλι από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Και είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα να υποστηρίξουν μία λύση ευρωπαϊκή και δημοκρατική, η οποία δεν θα νομιμοποιεί τον Αττίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου