10 Μαρ 2010

Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την «επιτροπή αποζημιώσεων» στην κατεχόμενη Κύπρο

Οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατα της Τουρκίας, θα πρέπει να προσφεύγουν στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» των Κατεχόμενων.
Αρνητική εξέλιξη για τους Ελληνοκυπρίους, που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συνιστά η χθεσινή απόφαση(5 Μαρτίου), του Δικαστηρίου σε διευρυμένη σύνθεση (17 δικαστές), με την οποία αναγνωρίζεται η «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «νόμιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο».
Το ΕΔΑΔ, με την απόφαση του, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καλεί τους Ελληνοκύπριους, που επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατά της Τουρκίας, να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» και ακολούθως στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αν δεν ικανοποιηθούν, μόνο τότε θα μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Στην απόφαση σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν για τη ρύθμιση του περιουσιακού ζητήματος να περιμένουν την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.
Η απόφαση δίνει νομική κάλυψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από αναφορές ότι δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και ότι στο βόρειο τμήμα της νήσου ασκείται έλεγχος από την Τουρκία, η οποία είναι νομικά υπεύθυνη.
Κύπρος: «Αρνητική εξέλιξη»
«Αρνητική εξέλιξη» αποτελεί για την κυπριακή κυβέρνηση -σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου- η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία αναγνωρίζει ως «νόμιμο εσωτερικό ένδικο μέσο» την επιτροπή αποζημιώσεων/περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι σεβαστή, αλλά τη θεωρούμε λανθασμένη», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει για θεραπεία του προβλήματος της περιουσίας ενός εκάστου του ιδιοκτήτη, σε μέσα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά προϊόν και απότοκο παρανομίας».
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «δυστυχώς, το ΕΔΑΔ ισχυρίζεται πως μετά την παρέλευση 35 χρόνων δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι αιτητές στις περιουσίες τους. Η απόφαση δημιουργεί σειρά από προβλήματα, τα οποία πολύ προσεκτικά θα αξιολογηθούν» και πρόσθεσε πως «η απόφαση είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί ως ένα αναγκαίο τρόπο αντιμετώπισης των δικών του προβλημάτων με τον όγκο εργασίας που έχει, την επαναφορά υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η προσφυγή μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ «έδωσε αφορμή το Δικαστήριο να υποδείξει τη λεγόμενη επιτροπή, ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο για προσφυγή», αλλά «το ΕΔΑΔ με την απόφασή του αναφέρεται σε εισβολή και κατοχή και στην ευθύνη της Tουρκικής Kυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές». Επιπλέον, σημειώνεται πως η Τουρκία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων κατόχων περιουσίας.
Στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «στις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού, περιλαμβανομένου και του περιουσιακού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε άλλες αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως στις Διακρατικές προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Δυσμενή εξέλιξη» χαρακτήρισαν με ανακοινώσεις τους, την απόφαση του ΕΔΑΔ τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου