4 Αυγ 2014

Η Θεσσαλονίκη είναι Ορθόδοξη και όχι Μουσουλμανική

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Ως Ορθόδοξος Έλληνας και ως τέκνο της Θεσσαλονίκης ενίσταμαι και θλίβομαι για τις ατυχείς κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό με στόχο την σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Τουρκία κι το Ισλάμ. Ο δήμαρχος κατά τρόπο προκλητικό δηλώνει συχνά ότι θέλει να δώσει το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με μία βιαστική απόφαση της πλειοψηφίας των καθηγητών αποφάσισε την ίδρυση Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών (ευτυχώς το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας διαφωνεί). Και το Μπαϊράμι των Μουσουλμάνων εορτάστηκε φέτος πανηγυρικά στην πόλη του Αγίου Δημητρίου με προσέλευση Τούρκων επισκεπτών.
Είναι διαστρέβλωση της Ιστορίας, προσβολή στους Αγίους και ήρωες της Θεσσαλονίκης και πλαστογράφηση της ταυτότητας των συγχρόνων Θεσσαλονικέων όλη αυτή η προσπάθεια. Πιθανόν κάποιοι να σκέπτονται τα οικονομικά οφέλη από την προσέλευση Τούρκων τουριστών, αλλά για την Πίστη και την Πατρίδα χύθηκαν ποταμοί αίματος. Δεν θα τα ξεπουλήσουμε όλα στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους. Η πρωτεύουσα της Μακεδονία έχει κατ’ εξοχήν συνδεθεί με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο (Ρωμανία). Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες σεβόμενοι ταυτοχρόνως την ταυτότητά της πόλης πρέπει να την διαφημίσουμε πανορθοδόξως και παγκοσμίως ως ένα ανοικτό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ο Άγιος Δημήτριος, οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, η γειτνίαση με το Άγιον Όρος, οι πάμπολλοι βυζαντινοί ναοί, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πόλο έλξεως για εκατομμύρια προσκυνητές και μελετητές κυρίως από τον Ρωσικό και Βαλκανικό χώρο.
Η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκηγς έδωσε μέχρι τώρα στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να έχει «πρέσβεις» σε διάφορες χώρες και ηπείρους. Πολλοί Σέρβοι Μητροπολίτες, ο νυν Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο νόμιμος Αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων Ιωάννης Βρανιτσέφσκι και εκατοντάδες κληρικοί της Οικουμενικής Ορθοδοξίας είναι απόφοιτοι ή διδάκτορες της σχολής αυτής. Αν το Τμήμα Θεολογίας επιμείνει στην απόφασή του για Ισλαμικές Σπουδές θα χάσουμε αυτή την πολύτιμη δεξαμενή πολιτιστικών πρεσβευτών. Οι Ορθόδοξοι της Μέσης Ανατολής θα ενοχληθούν με την παρουσία του Ισλάμ δεδομένου ότι διώκονται ανηλεώς από τους Ισλαμιστές και οι Σέρβοι θα δυσαρεστηθούν, διότι οι Ορθόδοξοι ναοί στο Κοσσυφοπέδιο καταστρέφονται από Αλβανούς Μουσουλμάνους.
Άγις Δημήτριε, φώτισε τους ταγούς της πόλης σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου