14 Μαρ 2013

"Φύλακας του αδελφού μου"

Παρουσίαση βιβλίου στο πλαίσιο των ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΩΝ 2013

Το βιβλίο του θεολόγου, συνεργάτη του Ρ/Σ "Πειραϊκή Εκκλησία" , Γ. Μπάρλα, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 11 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς και οι εκδόσεις "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ", στην αίθουσα του Πν. Κέντρου Ευαγγελιστρίας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα για την αγάπη και την πίστη σήμερα και εκδίδεται σε μια εποχή κρίσης για την Ελλάδα.
Τα κείμενα του βιβλίου αποτελούν μια υπενθύμιση για όσα οι Έλληνες αφήσαμε, ως μη ώφειλε να ξεχαστούν και για άλλα τα οποία επιδιώξαμε ως δήθεν σπουδαία και πολύτιμα και "ανιχνεύουν ακριβώς τα σημεία της κρίσης του ανθρώπου στις σχέσεις του με τον Θεό, τον πλησίον και τη φύση, ειδικά σε σχέση με τη μοντέρνα νοοτροπία". Τα κείμενα αυτά αναφέρονται στην πνευματική ζωή και στην τήρηση των εντολών, ως αυτονόητη αλήθεια και απολύτως αναγκαία προϋπόθεση στη ζωή του χριστιανού, στην πίστη ως καρπό τήρησης των εντολών, γεγονός το οποίο δεν είναι και τόσο αυτονόητο στη σύγχρονη εποχή μας, αλλά και στην έννοια του πνευματικού ανθρώπου, όχι με την έννοια του διανοουμένου, όπως πολλοί πιστεύουν σήμερα, σύμφωνα με τα πρότυπα του νεώτερου πολιτισμού, αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα της Εκκλησίας μας.
Μέσα απο τα κείμενα αυτού του τόμου ο συγγραφέας, μας μιλάει για την ανησυχία του χριστιανού, για την αίσθηση του προορισμού του, αλλά και για τη σχέση κατανάλωσης, πνευματικότητας και Εκκλησίας, σε μια υπερκαταναλωτική εποχή, όπου χαρακτηριστικό της είναι η αφοσίωση στο χρήμα. Αναφέρεται επίσης στον φόβο του θανάτου, αλλα και στην υπέρβασή του. Μια σειρά κειμένων του τόμου αναφέρονται στήν Αγάπη και στό Γάμο, στό Γάμο σε αποσύνθεση αλλα και στη Μετάλλαξη της Οικογένειας, στη χριστιανική νεανική ταυτότητα σήμερα, στην αναγκαιότητα της ηθικής, αλλα και στην καταστροφή της φύσης, μια εκούσια και προμελετημένη καταστροφή. Τέλος, μέσα απο το κείμενο, που τιτλοφορείται η κρίση ως διέξοδος δίνεται απάντηση στο καίριο ερώτημα αν κάποιος μπορεί να παραμένει αισιόδοξος, την ώρα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ένα πέπλο μελαγχολίας και κατάθλιψης έχει σκεπάσει τη χώρα.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο π. Βασίλειος Χριστοδούλου, θεολόγος, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο κ. Ηλίας Λιαμής, θεολόγος και μουσικός, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και παραγωγός του Ραδιοφ. Σταθμού "ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ". Οι εξαιρετικά εύστοχες επισημάνσεις και των δύο ομιλητών και οι αναλύσεις χαρακτηριστικών τμημάτων του περιεχομένου του βιβλίου, δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση στο πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα συνεδρίων του Πν. Κέντρου Ευαγγελιστρίας και ενδιαφέρον για βαθύτερη και ουσιαστικότερη μελέτη του βιβλίου.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου