31 Ιουλ 2014

Ο Αλβανικός Καλλικράτης χορεύει τσάμικο


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Δικαίως διαμαρτύρονται οι Βορειοηπειρώτες καθώς και ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας για τις λαθροχειρίες των Αλβανών εναντίον του Ελληνισμού. Με πρόσχημα τη νέα διοικητική ανακατάταξη της γείτονος χώρας και τη θέσπιση νέων Δήμων (κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη») η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Έντι Ράμα προετοιμάζει δημογραφικό έγκλημα κατά της ελληνικής εθνικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα τον ιστορικό Δήμο της Αδούλωτης Χειμάρρας, στον οποίο κατοικούν κατά πλειοψηφία Έλληνες, θέλουν να τον ενώσουν με τον αλβανικό δήμο Βρανίστι, ώστε να μην ξαναεκλεγεί Δήμαρχος ελληνικής καταγωγής. Τον υπό ίδρυσιν Δήμο Κονίσπολης σχεδιάζουν να τον ονομάσουν Δήμο Τσαμουριάς ώστε να θυμίζει την διεκδίκηση των Αλβανών επί της ελληνικής Θεσπρωτίας, όπου έδρασαν ως συνεργάτες των κατακτητών οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες (1941-1944). Και στην περιοχή της Κορυτσάς προγραμματίζουν να εντάξουν σε αμιγώς αλβανικούς δήμους περιοχές με ελληνοβλαχικό πληθυσμό. Είναι η τιμωρία των Βλαχοφώνων Ελλήνων για την επιμονή τους να δηλώνουν Έλληνες σε κάθε απογραφή του αλβανικού κράτους.
Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η «ελληνοαλβανική φιλία» είναι ένα ανέκδοτο όπως και η «ελληνοτουρκική φιλία». Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να δράσουμε ακαριαία. Στις 31 Ιουλίου -εκτός απροόπτου- θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στο Αλβανικό Κοινοβούλιο ο νόμος για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και τη δημιουργία των νέων Δήμων- τερατουργημάτων. Αν δεν δώσουμε αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Αλβανία θα είμαστε υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε πίεση, τώρα μάλιστα που τα Τίρανα έχουν πάρει την υπόσχεση από την Ευρ. Ένωση ότι θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με απροσδιόριστο πάντως χρονικό ορίζοντα. Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η οποιαδήποτε οικονομική στήριξη ή άλλη σχέση της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα αξιολογείται με κριτήριο τη συμπεριφορά της προς την Ελλάδα και την Ελληνική Εθνική Κοινότητα που ζει στη Βόρειο Ήπειρο και σε άλλα σημεία της Αλβανίας.
Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να χαράξουμε μία σαφή, μακροχρόνια και ρεαλιστική στρατηγική για τη στήριξη των Βλαχοφώνων Ελλήνων της Βαλκανικής. Στην Βόρειο Ήπειρο, που ανήκει σήμερα στην Αλβανία, και στη νότια ζώνη του κράτους των Σκοπίων (Μοναστήρι, Ρέσνα, Μορίχοβο) κατοικούν περισσότεροι από 300.000 Ελληνόβλαχοι, οι οποίοι υπέστησαν διωγμούς και από κομμουνιστικές και από «δημοκρατικές» κυβερνήσεις. Ο αλυτρωτικός εθνικισμός αποτελεί σήμερα θεμελιώδη αρχή όλων των κυβερνήσεων στα Τίρανα και στα Σκόπια. Αν δεν ασχοληθούμε σοβαρά με την προστασία των ελληνικών κοινοτήτων στα βόρεια σύνορά μας, θα θρηνούμε σε λίγα χρόνια για τον πλήρη αφελληνισμό ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων. Εάν μάλιστα ξαναθυμηθούν οι Ρουμάνοι την παλαιότερη διεκδίκησή τους για τους Έλληνες Βλάχους της Βαλκανικής, τότε η επίσημη Ελλάς θα πρέπει να δράσει πολύ οργανωμένα και με αίσθηση ιστορικής ευθύνης και διπλωματικών ισορροπιών.
Δεν ζούμε σε όμορφο κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο. Ορισμένοι εκ των γειτόνων μας θέτουν θέματα ανυπάρκτων μειονοτήτων εις βάρος μας. Άλλοι διαστρεβλώνουν την Ιστορία, σφετερίζονται ονόματα, ξαναχαράσσουν τα σύνορα. Η ελληνική αντεπίθεση θα βασισθεί σε μία δυναμική εξωτερική πολιτική, η οποία θα σέβεται τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά θα εξασφαλίζει την ασφάλεια, την εθνική και θρησκευτική ελευθερία και την ευημερία των ομοεθνών μας που ζουν στην ευρύτερη Βαλκανική. Ουδείς γείτονας ή σύμμαχος θα μάς λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν αν αφήνουμε στη τύχη τους τις ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων.
Φέτος συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος απαγχονίσθηκε το 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου (τότε Ενιαίας) Ηπείρου. Τιμώντας τη μνήμη του ας μην εγκαταλείψουμε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στη διάθεση των Αλβανοτσάμηδων και των κακοβούλων ηγετών της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου