8 Οκτ 2013

Στη Θράκη θέλουμε συνύπαρξη και όχι συνδιοίκηση

Κωνσταντίνος Χολέβας 
Πολιτικός Επιστήμων
Η δραστήρια ενορία της Ευαγγελιστρίας στον Πειραιά μας δίνει την ευκαιρία επί δύο εβδομάδες να παρακολουθήσουμε μία σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων για τη Θράκη μας. Στην πρώτη εκδήλωση, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, άκουσα ενδιαφέροντα πράγματα από δύο καλούς γνώστες του θέματος. Τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών Άγγελο Συρίγο και από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλατζή. Καταγράφω τρία σημεία που αξίζουν να γίνουν γνωστά:

Α) Η βουλγαρική κατοχή της Θράκης στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε πολύ σκληρή για τους Μουσουλμάνους της περιοχής. Οι Βούλγαροι στρατιώτες άλλους φόνευσαν και άλλους εκχριστιάνισαν δια της βίας. Τους βάφτιζαν Ορθοδόξους μέσα σε ποτάμια και τους έδινα ένα χοιρινό λουκάνικο για να τους αναγκάσουν να παραβιάσουν το ισλαμικό έθιμο που απαγορεύει το χοιρινό. Αντιθέτως οι Ορθόδοξοι Έλληνες Επίσκοποι της Θράκης προστάτευαν τους Μουσουλμάνους, τους έδιναν ψεύτικες ταυτότητες, οι οποίες ανέγραφαν Χριστιανικό θρήσκευμα, και διεκήρυτταν ότι Ορθόδοξος βαπτίζεσαι μόνον όταν το θέλεις συνειδητά. Όχι δια της βίας. Την ίδια ανθρωπιστική συμπεριφορά επέδειξε ο Ελληνικός Στρατός. Αυτά τα γεγονότα συνετέλεσαν ώστε οι Μουσουλμάνοι εκπρόσωποι τότε να δηλώσουν ότι αν τελικά δεν μπορεί η περιοχή να παραμείνει Οθωμανική καλύτερα να ανήκει στην Ελλάδα.
Β) Σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής να επιβάλλει τη συνδιοίκηση. Ότι. Δηλαδή, το Ελληνικό Κράτος φροντίζει τα των Χριστιανών και το Προξενείο έχει υπό την αιγίδα του τους Μουσουλμάνους (Τουρκογενείς ή Τουρκόφρονες, Πομάκους, Αθιγγάνους). Ας μην τρομάζουμε όμως. Να μην υποτιμούμε τα τουρκικά σχέδια ούτε τη δύναμη του Κράτους μας. Απόδειξη της δυνατότητος επιβολής των νόμων υπήρξε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τον διορισμό ιεροδιδασκάλων της μειονότητας από του Υπουργείο Παιδείας. Για λόγους συνταγματικής και διεθνούς νομιμότητας, αλλά και για να μην μείνει στα χέρια ξένων χωρών και φανατικών χρηματοδοτών η θρησκευτική αγωγή των μουσουλμανοπαίδων η ελληνική πολιτεία προχωρεί αποφασιστικά στον διορισμό αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Οι κύκλοι του Προξενείου –και όχι μόνο αυτοί- κινήθηκαν αρχικά για να ματαιώσουν τη νομοθετική ρύθμιση, μετά προσπάθησαν να ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου και να τρομοκρατήσουν τους υπό διορισμόν ιεροδιδασκάλους, τώρα γράφουν διάφορα επικριτικά, αλλά τελικά ο νόμος εφαρμόζεται. Επεβλήθη η ελληνική πολιτεία και όχι το Προξενείο.
Γ) Οι σοβαρότεροι εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων της Θράκης έπαυσαν να μιλούν περί αμοιβαιότητας με το καθεστώς των Ελλήνων της Κων/πόλεως, Ίμβρου και Τενέδου διότι δεν επιθυμούν να ισχύουν εις βάρος τους τα όσα δεινά επιβάλλει η Τουρκία στους ομογενείς μας. Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυξάνεται αριθμητικώς, ενώ οι Έλληνες της Πόλης απέμεινα ελάχιστοι.
Παρά ταύτα πρέπει να επαγρυπνούμε. Η νεο-οθωμανική πολιτική των Ερντογάν-Νταβούτογλου θέλει να επαναφέρει την οθωμανική επιρροή στα Βαλκάνια και να χρησιμοποιήσει κάθε μουσουλμανική μειονότητα για πονηρούς σκοπούς. Η σύνδεση της Θράκης με το Κοσσυφοπέδιο, που αποσχίσθηκε από την Ορθόδοξη Σερβία, και με την εισβολή του 1974 στην Κύπρο, είναι αποδείξεις κακών σκοπών. Η παρουσία της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας της Τουρκίας, της ZIRAAT BANKASI, στη Θράκη μας είναι προμήνυμα ότι κάποιοι θέλουν να χρηματοδοτούν Μουσουλμάνους ώστε να αγοράζουν σε ελκυστική τιμή τη γη των Χριστιανών.
Κατά την άποψή μου δύο μέτρα επείγουν: Πρώτον να περιορισθεί η συνεχής και προκλητική παρουσία Τούρκων επισήμων για κάθε μικρό πανηγυράκι της μειονότητος εντός ελληνικού εδάφους. Δεύτερον. Να ενθαρρυνθεί η τάση των Μουσουλμάνων να στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία και όχι στα μειονοτικά όπου διδάσκονται την τουρκική. Αισιοδοξώ για τη Θράκη, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και αποφασιστικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου