2 Απρ 2011

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΕΤ1 - Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται....

Αξιότιμε κε Ταγματάρχη
Σας στέλνω αυτή την επιστολή, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μου, με την οποία εξέφραζα την διαμαρτυρία μου για την διακοπή της τηλεοπτικής εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην ανακοίνωσή σας γράφετε: " Η ΕΡΤ Α.Ε. στο σχεδιασμό του νέου προγράμματός της θα εντάξει σ’ αυτό νέες εκπομπές, που προβάλουν το έργο της Εκκλησίας και προάγουν τον Πολιτισμό και την Παράδοση της χώρας." Οι εκπομπές, αυτές όμως που "προγραμματίζετε" να εντάξετε στο νέο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης, δεν καλύπτουν το κενό που αφήνει η διακοπή της εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ. Όλοι εμεις οι τηλεθεατές, οι οποίοι τιμήσαμε επι 19 συνεχή χρόνια το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ με μια υψηλή τηλεθέαση, και οι οποίοι διαμαρτυρόμαστε τόσο έντονα και τόσο πιεστικά όλες αυτές τις ημέρες, λαμβάναμε, μέσα απο τον ήρεμο διάλογο που διεξάγονταν σε κάθε εκπομπή, με τον συντονισμό και την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τους ανθρώπους της εποχής μας, όπως θέματα οικογένειας, παιδείας, νεολαίας, ιστορίας, συνέχειας του Ελληνισμού, αλλά και σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αυτές τις απαντήσεις έχουμε και σήμερα ιδαίτερη ανάγκη, στην εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε, κρίσης η οποία όμως έχει ευρύτερες κοινωνικές και πνευματικές διαστάσεις.
Γι αυτό και το κενό που αφήνει η εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ είναι δυσαναπλήρωτο.
Γι αυτό και διαμαρτυρόμαστε για την αναίτια διακοπή της.
Γι αυτό και ζητούμε την επαναφορά της στο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης, της χρηματοδοτούμενης απο μας, τους πολίτες αυτής της χώρας, η οποία πέρα απο την ψυχαγωγία, πρέπει, σε καιρούς αφιλίας, να προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό, μέσα απο εκπομπές λόγου και διαλόγου, όπως το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ και ανάσες ελπίδας, παρηγοριάς, ευκαιρίες πνευματικής τροφοδοσίας, και γόνιμου προβληματισμού, ανεβάζοντας τελικά το πολιτισμικό και μορφωτικό υπόβαθρο του ταλαιπωρημένου, απο την κρίση που διανύουμε, λαού.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Φυσικός Msc,
Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ
ΘΕΜΑ: Κατάργηση της εκπομπής το «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Περιμένοντας την Κυριακή το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία στο κανάλι της ΕΤ1 να παρακολουθήσω τη φιλόξενη εκπομπή «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» διαπίστωσα πως δεν μεταδιδόταν. Στη συνέχεια πληροφορήθηκα ότι καταργήθηκε. Ανέμενα τους λόγους..
Σήμερα στο διαδίκτυο ανάγνωσα ότι πράγματι η εν λόγω εκπομπή καταργήθηκε καθώς και τους προβαλλόμενους από Εσάς, ως εκπροσώπου της Διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, λόγους
Επ’ αυτών θα παρακαλούσα όμως να δεχθείτε τα ακόλουθα:
Η εξήγηση, ή άλλως η αιτιολογία, που παρέχει η ΕΡΤ Α.Ε., πως στο σχεδιασμό του νέου προγράμματός της ΘΑ ΕΝΤΑΞΕΙ σ΄αυτό νέες εκπομπές που προβάλουν το έργο της Εκκλησίας και προάγουν τον Πολιτισμό και την Παράδοση της χώρας, δε παρέχει καταφανώς καμία απάντηση στο γιατί καταργήθηκε επί του παρόντος το "Αρχονταρίκι". Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία εκπομπή 19 χρόνων, που δεν είχε οικονομικές επιπτώσεις, (όπως ομολογείται από την ΕΡΤ) και επομένως δεν συντρέχουν προς τούτο οικονομικοί λόγοι.
Το «Αρχονταρίκι» κατά γενική ομολογία, αποδεικνυόμενη από τη μεγάλη ακροαματικότητά του, κάλυπτε με τον καλύτερο τρόπο την Ορθόδοξη Ψυχή μετά τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας. Όλοι νοιώθουμε ότι η θέση της εκπομπής αυτής, κατά τον τίτλο της, είναι ακριβώς αυτή μετά τη Θεία Λειτουργία, όπου περνούσαμε στο "Αρχονταρίκι" με νηφαλιότητα και σιγουριά για το σεβασμό του προσώπου μας και για την ολοκλήρωση της θρησκευτικής ελευθερίας μας. Επίσης όλοι μας γνωρίζουμε την ανάγκη, όσων από εμάς δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να εκκλησιαστούν τις Κυριακές, ότι η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την κρατική τηλεόραση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας μας, την οποία το Κράτος οφείλει να διασφαλίζει κατά το Σύνταγμα.
Η αιφνίδια και χωρίς καμία προαναγγελία κατάργηση της εν λόγω εκπομπής, με δεδομένη τη μεγάλη ακροαματικότητα της, έστω και στις επαναλήψεις, με την αιτιολογία του σχεδιασμού νέου προγράμματος που θα προβάλει το έργο της Εκκλησίας, δεν είναι το ζητούμενο. Το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ήταν μέρος της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας, παρουσίαση της ίδιας της Ορθοδοξίας μετά τη Θεία Λειτουργία, αναγκαία μετάβαση στο λοιπό πρόγραμμα που ακολουθεί. Εξάλλου όλοι εμείς οι λαϊκοί, η Εκκλησία γενικά, δεν επιζητούμε κανενός είδους προβολή και διαφήμιση του έργου της άσκησης της πίστης μας (αν ως τέτοιο έργο, το οποίο επαγγέλλεται η ΕΡΤ ΑΕ πως θα προβάλλει, εννοείται το έργο της Φιλανθρωπίας,). Η έγκυρη μαζική ενημέρωση των συνανθρώπων μας για το έργο της Εκκλησίας έχει μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή όλων μας και όχι την προβολή του Έργου της πίστης μας. Η προβολή δεν είναι το ζητούμενο!! Η συμμετοχή, η επικοινωνία, η κοινωνία των ανθρώπων είναι το ζητούμενο, που το προωθούσε με θαυμαστό τρόπο η εν λόγω εκπομπή!
Μόνον συνάνθρωποί μας, εκτός Ορθοδοξίας θα ήταν δυνατόν να ισχυρισθούν ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη να προβάλλει το Έργο Της. Η προβολή του έργου της Εκκλησίας (πιθανολογούμε και πάλι ότι εννοεί το ΕΡΓΟ της "φιλανθρωπίας") δεν αποτελεί επιδιωκόμενο σκοπό μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης πίστης, σε αντίθεση με τις κοσμικές οργανώσεις και το ίδιο το Κράτος πρόνοιας ίσως...
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω ότι η έννοια του "προγραμματισμού¨" που επαγγέλλεται από τη Διοίκηση της ΕΡΤ είναι αντιφατική, για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, με την έννοια της κατάργησης μίας εκπομπής..... Δεν καταργείται πρώτα κάτι (όπως συνέβη) και μετά προγραμματίζεται η αναπλήρωση ή η αντικατάστασή σου. Πρώτα γίνεται ο προγραμματισμός και μετά η κατάργηση ή και η αντικατάσταση ή άλλου είδους αναπλήρωση. Η κατάργηση της εν λόγω εκπομπής μετά βεβαιότητος δείχνει ακριβώς έλλειψη προγραμματισμού και εντάσσεται στα πλαίσια της αυθαιρεσίας..
Λυπάμαι... και περιμένω μία πλέον πειστική απάντηση για το «γιατί» καταργήθηκε το «ΑΡΧΟΝΤΑΡΑΚΙ».
Δυστυχώς, όμως φοβάμαι, πως η κατάργηση αυτής της εκπομπής αποτελεί μία από τις πρώτες μεγάλες προσβολές στη διαπιστούμενη τακτική κινήσεων με σκοπό την περαιτέρω αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας που μας αναμένει, και την οποία αντιμαχόταν με τα θέματά του το «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».
Πιθανολογώ ότι έρχονται ατόφιοι οι καιροί της «αφιλίας»!
Κατόπιν των ανωτέρω θα παρακαλούσα φιλικά να επαναφέρετε την εκπομπή το «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» στον ίδιο χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία και να γευθείτε και εσείς. Προσωπικά, τα μηνύματα που περνάει «χαμηλόφωνα» προς όλους μας.
Αλλιώς, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα πλέον ως ενεργείς πολίτες και να σας καταλογίσουμε τις ευθύνες σας.
Αθήνα 31-3-2011
Φιλικά
Δρ. Ε.Αναπλιώτου.Αγαπητοί υπεύθυνοι και ηγήτορες της ΕΡΤ,

Ομολογώ πώς όσο κι αν περνούσαν τα χρόνια, την εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ τη λαχταρούσα να την παρακολουθήσω κάθε Κυριακή. Γιατί δεν πάλιωνε ποτέ. Γιατί δεν κούραζε ποτέ. Γιατί την είχε μεγάλη ανάγκη να την παρακολουθήσει η ψυχή μου. Για να πάρει γνώση. Να βρει στήριγμα στον Αποστολικό και ευαγγελικό θείο Λόγο όπως ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Ιγνάτιος ήξερε και γνωρίζει, έμπρακτα και νηφάλια να μας τον προσφέρει.
Σε καιρούς δύσκολους και σε καιρούς ΄”αφιλίας” μόρφωνε. Μόρφωνε και στήριζε και έπλαθε χαρακτήρες. Τίμιους. Καθαρούς. Γνήσιους και συνεπείς που τόσο τους είχαμε και τους έχουμε ανάγκη σαν Έθνος. Έθνος που έχει ξεστρατίσει και φτάσει, μ΄ όσα ζούμε και βιώνουμε, – δια τον εξοστρακισμό μας από τις αιώνιες και διαχρονικές Αξίες του Έθνους μας – στο έσχατο και τελευταίο σκαλί. Στο έσχατο και τελευταίο σκαλί πτώσης και περιπέτειας. Σε καιρούς που καραδοκούν γεράκια. Οι πανίσχυροι σήμερα καιροφυλακτούντες “φίλοι” μας. Ένας ύπουλος γείτονας Ερτογάν κι ένας σχεδιαστής αφανισμού. Ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου . Με τον μεγαλοσχεδιασμό του Στρατηγικού βάθους και που σαν «φίλος», φίλος – λύκος, μας πλησιάζει και απαιτεί….
Οι Έλληνες της διασποράς, και εμείς οι Έλληνες της ταλαίπωρης και ημικατεχόμενης Κύπρου, χαιρόμασταν και απολαμβάναμε και παίρναμε κουράγιο και μεγάλα μηνύματα από το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.
Μας στήριζε η εκπομπή. Μας έδινε ελπίδα ζωής η εκπομπή. Μόρφωνε και έπλαθε καλούς κι αγαθούς χαρακτήρες η εκπομπή. Με την εκπομπή παίρναμε απαντήσεις σε θέματα ποικίλα. Σε θέματα μείζονος σημασίας. Όπως παιδείας, οικογένειας, ιστορίας, συνέχειας του Ελληνισμού σε δύσκολους και δίσεκτους καιρούς και όχι μόνο. Μόνο που βλέπαμε και αντικρίζαμε τη σεμνή και σεβάσμια μορφή του σεπτού Ιεράρχη κ.κ. Ιγνατίου και τη γαλήνη και το χαμόγελό του, και με τα όσα τόσο σημαντικά που μας έλεγαν, διαλεγόμενοι μαζί του, οι φιλοξενούμενοι του, μας ήταν αρκετό και μας περίσσευε. Τώρα και εφόσον καταργηθεί αυτή η τόσο δημοφιλής εκπομπή, εκπομπή που για χρόνια περιποιούσε μεγάλη τιμή για την Εθνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση (ΕΤ1 θα μας λείπει. Θα λείπει από όλους τους απανταχού γης Έλληνες που την παρακολουθούσαμε και πιστεύω, για όπου έφτανε η εκπομπή και το σήμα της ΕΡΤ, πολλοί, πάμπολλοι, υποπτεύομαι, ήσαν και είναι οι τηλεθεατές.
Εύχομαι ολόψυχα η διεύθυνση της ΕΡΤ να κάμει δεύτερες και τρίτες και τέταρτες εάν είναι ανάγκη σκέψεις και να έρθει να αναθεωρήσει την, κατά την ταπεινή άποψή μου και αρκετών φίλων, πολύ λανθασμένη απόφασή της.

Γιώργος Πετούσης, λογοτέχνης –
Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού “Βασίλης Μιχαηλίδης” –
Λεμεσός – ΚΥΠΡΟΣ. 31 Μαρτίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου